Suroviny
4-8,záleží na velikosti závitků
- 1400 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
- jablko podle velikosti jedno až dvě nastrouhané na hrubých slzičkách
- čerstvý křen nastrouhaný na jemných slzičkách
- hrubozrnná hořčice
- sůl
- mletý pepř
- dále budeme potřebovat
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
- 1 jablko oloupané a nakrájené na kostičky
- vodu na podlití
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Bůček opláchneme, osušíme a i s kůží nakrájíme na 8plátků cca 1,5cm silných.
-
Přes potravinářskou folii, nebo mikrotenový sáček po obou stranách naklepeme a kůže na několika místech nařízneme.
-
Každý plátek zlehka osolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí.
-
Posypeme nastrouhaným křenem a poté jablkem, které dáme jen do 3/4plátku. Zavineme do závitků a zajistíme silnějším párátkem.
-
Takto připravené závitky naskládáme do uzavíratelné nádobky a dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.
-
Zapneme si troubu na rozehřátí.
-
Na dno zapékací mísy dáme nakrájenou cibuli s jablkem.
-
Do pánve na rozehřátý olej položíme na stojato, kůží dospod z lednice vytažené závitky a prudce je opečeme.
-
Poté je do pánve položíme a opečeme ze všech stran.
-
Závitky naskládáme do zapékací mísy opět na stojato, kůží dolů. Pánev s výpekem vypláchneme cca 150ml horké vody, podlijeme závitky a přiklopené víkem vložíme do předehřáté trouby.
-
Pečeme na maximum 20minut, pak ubereme na 170st. A pečeme dalších 20minut.
-
Poté závitky položíme do šťávy a odkryté dopečeme za občasného přelévání výpekem doměkka.
-
Ze zapékací mísy slijeme všechnu vypečenou šťávu do menšího kastrůlku a závitky uchováme v teple.
-
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme hrubozrnnou hořčici, podle potřeby dochutíme solí a necháme převařit.
K bůčkovým závitkům se šťávou se hodí špalíčky z bramborového těsta. Jsou vhodné i špecle, nebo různé noky.
Poznámka od kuchařky
Do porcí jsem uvedla 4porce, ale klidně můžete udělat jen z poloviční dávky. Je to dost syté a kdo není moc velký jedlík,tak i přes to,že jídlo je chutné, jeden závitek na osobu postačí. Ale také záleží na velikosti plátků 🙂
Pokud Vás bude honit čas, závitky můžete upéct ihned po naplnění.
Přidala jsem pár“podobných“do podobných receptů 🙂