Suroviny
- chlebové těsto s droždím může být z kupované směsi nebo doma namíchané
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a podle potřeby ubereme trochu tekutiny tak, aby těsto bylo tvárné a ne příliš lepivé.
-
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut nakynout.
-
Poté navlhčenýma rukama formujeme menší placičky, vysoké maximálně 1 cm.
-
Kvalitní nepřilnavou pánev (teflon, litina) vytřeme kapkou oleje a rozpálíme.
-
Do rozpálené pánve klademe připravené placičky a osmažíme je na středním plameni po obou stranách dozlatova.
Podáváme je teplé jen tak potřené máslem (rostlinným) a česnekem, případně jako přílohu k polévce či hlavnímu jídlu.
Poznámka od kuchařky
Placky jsou nejlepší čerstvé, dokud jsou krásně křupavé.
Placky lze připravit i nekynuté, viz http://www.toprecepty.cz/recept/42208-bezlepkove-n….
Na fotografii jsou levé dvě placky nekynuté a pravé dvě kynuté.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.