
Suroviny
- 2 velká vejce
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 150 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 3 g prášku do pečiva
- kůra z 1 citronu
- 50 ml studené vody
- špetka soli
- máslo nebo sádlo na vymazání
- trocha hrubé mouky na vysypání
Postup přípravy receptu
-
Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160-170°C a mřížku dejte do dolní poloviny.
-
Vymažte a vysypte formu.
-
Oddělte žloutky od bílků.
-
Žloutky smíchejte s cukry do pěny (cca 2 min míchání).
-
Vlijte olej, smíchejte v homogenní hmotu.
-
Mouku a prášek do pečiva prosejte k základu.S
-
míchejte a přidejte vodu a citronovou kůru.
-
Zamíchejte, aby směs byla vláčná.
-
Vyšlehejte bílky a vmíchejte do těsta.
-
Vlijte těsto do formy a nažeňte tekutinu i do všech záhybů jako jsou ouška a ocásek.
-
Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut dozlatova. Zda už je beránek propečený, můžete zkontrolovat pomocí špejle – pokud ji vpíchnete do nejhlubšího místa, vytáhnete a nebude oblepená těstem, je to hotové.
-
Nechte zchladnout ještě ve formě.
-
Pak pocukrujte nebo polijte kýženou oblíbenou polevou. Těsto obstojně chutná i druhý den.
Poznámka od kuchařky
Nejde mi přidat foto