Telecí v kmínovém oleji

36
- reklama -

Suroviny

800 g telecí kližky (váha před očištěním)
100 g anglické slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
2 PL mletého kmínu
1 PL drceného kmínu
špetka pepře
1,5 dcl kvalitního oleje
telecí vývar
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V oleji rozmícháme kmín a pepř. Necháme odstát.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si kližku odblaníme, očistíme a nakrájíme na kostky.

  3. Ve vhodné míse kostky pečlivě obalíme v oleji s kořením a pořádně promícháme, aby se koření s olejem dostalo úplně všude. Necháme odležet asi 2 hodiny, ideálně přes noc. Můžeme ještě během marinování promíchat.

  4. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.

  5. Do hlubší pánve (Wok) si odlijeme trochu olejové marinády, vhodíme slaninu, necháme roztavit.

  6. Pak rozvoníme cibuli a česnek. Vložíme maso, zprudka orestujeme a dusíme do úplného změknutí masa. Podle potřeby podléváme vývarem. Solíme až před dokončením, pozor – slanina i vývar jsou slané.

    Nezahušťovala jsem, šťáva takto nám stačila.
    Podáváme s jasmínovou rýží, ale i s těstovinami, i různě upraveným bramborem.

Poznámka od kuchařky

Oprášila jsem starý recept – Kuchařka „Jitřenky“ A. Seidlové z roku 1920 a rodinná kuchařka, upraveno