
Suroviny
2 porce
- 1 lilek
- 1 kuřecí řízek
- 3 vejce
- petrželka
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 červené papriky
- čerstvý tymián
- rozmarýn
- oregano
- majoránka
- 4 PL strouhanky na vysypání zapékacích misek
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Lilek rozkrojíme na polovinu, v každé půlce uděláme nožem v dužině křížem hlubší zářezy, do kterých vsuneme plátky česneku. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
-
Do trouby na mřížku dáme pečící papír, půlky lilku na něj položíme a pečeme cca 40 minut. Do pánve s olejem dáme umleté kuřecí maso, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a restujeme cca 7 minut.
-
Po upečení necháme lilek trochu zchladnout a pak dužinu vydlabeme lžící do mísy, můžeme příp. ještě rozmixovat tyčovým mixerem.
-
Do pyré z lilku přidáme orestované maso s paprikou, petrželku, vejce, strouhanku, tymián, případně ještě dochutíme pepřem, solí a vše dobře promícháme.
-
Zapékací misky vytřeme olejem a vysypeme strouhankou nebo mletými mandlemi. Misky naplníme směsí a dáme na plech, do kterého nalijeme vodu, aby v ní byly misky do půlky ponořené. Terrinu pečeme minimálně 45 minut, záleží na velikosti zapékacích misek.
-
Po upečení necháme terrinu dostatečně vychladnout minimálně 4 hodiny, pak jde dobře ze zapékacích misek vyklopit.
-
Podáváme s pečivem a nebo v případě teplé variace s bramborami či bramborovou kaší. Upečená terrina jde dobře namazat na chleba jako pomazánka. Terrinu můžete udělat také bez kuřecího masa jako vegetariánskou.
Poznámka od kuchařky
Terrina chutná výborně jak studená, tak i teplá.
Pokud budete servírovat terrinu ještě teplou, počítejte s tím, že nejde snadno vyklopit ze zapékací misky-musíte jí pomoci trochu nožem;-)