
Suroviny
4 porce
- 950 g hovězí kližky vcelku
- 200 g slaniny nebo špeku
- 500 g brokolice (růžičky i košťál)
- 350 ml horké vody
- 2 lžíce oleje
- 2 velké hrsti nakrájeného medvědího česneku
- sůl
- mletý pepř
- (nit na utažení masa)
Postup přípravy receptu
-
Kližku opláchneme, osušíme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na delší špalíčky.
Před prošpikováním je lepší dát na cca 20 minut nakrájenou slaninu do mrazáku, pak se lépe do masa zasouvá. -
Zbytek slaniny, která se již do masa nevejde, nakrájíme na nudličky a v papiňáku ji na oleji osmažíme do zrůžovění.
Prošpikované maso utáhneme nití, aby během dušení hezky drželo tvar, vložíme na osmaženou slaninu a necháme prudce ze všech stran zatáhnout. -
Podlijeme horkou vodou, zlehka osolíme, opepříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme 60 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme a pokud je maso již měkké, společně se slaninou ho z hrnce vytáhneme a odložíme stranou. Do šťávy dáme růžičky brokolice, nakrájený košťál a podle potřeby přidáme i menší množství vody.
Hrnec opět uzavřeme a od doby varu vaříme 5 minut. Poté hrnec otevřeme a vše ponorným mixérem rozmixujeme. -
Omáčku podle potřeby dochutíme, přidáme medvědí česnek, slaninu a necháme prohřát. Do omáčky také můžeme dát prohřát nití zbavené a na porce nakrájené maso. Pokud nám vadí, když je maso na talíři “opatlané“ omáčkou, dáme ho prohřát do hrnce na pařák.
Jako přílohu je vhodný bramborový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Doba dušení záleží na kvalitě a stáří masa. Pokud maso není dostatečně měkké, hrnec opět uzavřeme a dobu varu prodloužíme cca o 10 minut.
U omáček má každý rád jinou hustotu. Není problém omáčku podle potřeby malinko naředit, nebo nechat silným varem zredukovat na požadovanou hustotu.