Slaný velikonoční věnec

116
- reklama -

Suroviny

asi 300 g listového těsta
velká miska kopřivových lístků nebo čerstvého špenátu
medvědí česnek nebo klasický 3-4 stroužky utřené se solí
200 g ricotty
strouhaný sýr parmezánového typu
sůl, pepř
špetička strouhaného muškátového oříšku nebo květu
vařená vejce
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Kopřivy nebo špenát spaříme, vymačkáme z nich vodu a posekáme nadrobno. Medvědí česnek nasekáme, obyčejný česnek oloupáme a utřeme se solí. Kopřivy (špenát) promícháme s ricottou, sýrem a ochutíme česnekem, solí, pepřem a muškátem.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto rozválíme, 1/3 poklademe kopřivami, položíme oloupaná vejce jedno za druhým, přehneme těsto přes náplň, aby vejce zůstala uprostřed. Okraj (zbylou třetinu těsta) potřeme vodou, nakrájíme na proužky a ozdobně přeložíme (křížem) přes těsto.

  3. Stočíme do věnce, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C dočervena. Krájíme částečně zchladlé.

Poznámka od kuchařky

Inspirace – Al. ta Cucina.