Suroviny
- sádlo ( tuk, máslo)
- hladká mouka
- (Použila jsem 250 g sádla
- a 250-300 g hladké mouky)
Postup přípravy receptu
-
Použijeme nepřilnavý hrnec, nejlépe se silnějším dnem. V něm rozpustíme tuk, vsypeme mouku a dobře rozmícháme, dohladka. Na mírném plameni pak za stálého (nebo velice častého) míchání smažíme, než jíška změní barvu – ze světlounké mírně ztmavne.
-
Trvá to přibližně 20 minut, než hotovou jíšku sundáme z ohně a opět za častého promíchávání necháme téměř vychladnout. Pak ji přendáme do zavařovací sklenice, necháme zcela vychladnout, zavřeme a uložíme do lednice.
-
Při použití másla je třeba dát pozor na jeho možné přepálení. Pokud přidáte mouky zbytečně moc, může jíška zhrudkovatět a bude se velmi špatně smažit.
Poznámka od kuchařky
Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše – u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.
Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.