
Suroviny
- Na jednu dávku:
- 1 kg ostružin josty nebo bezinek
- 1,2 kg různého ovoce
- 2 pomeranče
- 2 citróny
- 5 hřebíčků
- 1 kg cukru
- 125 ml rumu (můžeme vynechat)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit zralé otrhané bezinky (nebo ostružiny) a 1,2 kg jakéhokoliv ovoce (jediný druh,který tam MUSÍ být zastoupen jsou 2 pomeranče a 2 citrony, zbytek libovolný) nakrájeného na kostky, dále hřebíčky, (já přidávám i badyán a někdy celou skořici) a cukr.
-
Vaříme 40 minut, pak vypneme, přilijeme 125 ml rumu, plníme do lahví (velkých sklenic) a zavíčkujeme. Můžeme otočit jako marmeládu, víčka musí chytit, aby se čaj nekazil.
-
Na čajík se toho dá do hrnečku 3 – 4 lžičky a zalije horkou vodou. Je to sladké i kyselé a voňavé, až se sousedi starají kde to, co to.
-
Ovoce se pak může vyjíst lžičkou, a protože nám ta pomerančová kůra v kouscích trošku vadila, řešila jsem to tím, že jsme kůru do čaje před pokrájením ovoce nastrouhali.
Poznámka od kuchařky
Recept na tento čaj jsem dostala někdy v roce 2004-5, jako vařený (prakticky všude ho potkávám jen pečený). Tehdy ho nikdo neznal a kdo ochutnal, prosil o recept :))
Tenkrát mi známá, od které recept mám, kladla na srdce, že základem čaje musí být tmavé („černé“) ovoce – ostružiny, josta, dobře vyzrálé bezinky.
Potřebné jsou v navážené hmotnosti ovoce i pomeranče a citróny, kvůli kyselosti a hlavně vůně. Jinak se dá použít cokoliv – jahody, meruňky, ostružiny, maliny, višně i třešně, švestky, jablka (jen hrušky ne, bála jsem se „kamínků“, které některé druhy mívají), rybíz, dokonce jsem dala i rozinky. Větší ovoce pokrájet, menší nechat tak. Pomeranče a citrony na den namočit do vody, občas ji vyměnit. Pak omýt, slupku nastrouhat, zbytek nadrobno pokrájet.