Suroviny
- 3 kg vepřových jater
- 3 kg libového masa
- 4 kg vnitřního sádla
- 6 vajec
- 200 g mouky
- 30 g bílého pepře
- 15 g mletého hřebíčku
- 10 g kardamomu
- masový vývar
- sůl
- plátky slaniny
Postup přípravy receptu
-
Játra zbavíme žilek, nakrájíme na plátky a krátce spaříme horkou vodou. Pak je pomeleme, přidáme vařené libové maso, pokrájené sádlo a všechno to aspoň dvakrát pomeleme na nejjemnější desce.
-
Přidáme koření, vejce, mouku rozmíchanou v troše vody, dobře promícháme a podle potřeby dosolíme a vývarem naředíme. Hmota má být jemná, vazká a hladká.
-
Formy dobře vyložíme plátky slaniny, naplníme paštikou a dbáme, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Povrch také pokryjeme lístečky slaniny, formu uzavřeme a vaříme ve vodě asi 90-100°C, přibližně hodinu.
-
Necháme dokonale vychladit a vyklopíme. Uchováváme v chladu, zabalené do alobalu.
Poznámka od kuchařky
Recept z knihy Zapomenuté receptury masných výrobků, vložený na přání :))
Vnitřní sádlo si nesplést se střevním, bude k dostání spíš ve větších masnách. Dnešní prasata mívají jateční váhu asi 120 kg (oproti dřívějším 200-250 kg), tak je vnitřního sádla méně – prozradil řezník.