Kynuté tlačené koláčky

88
- reklama -

Suroviny

500 g polohrubé mouky
42 g droždí
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
3 žloutky
150 g másla
špetka soli
1 vejce na potření
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 žloutek
1 sáček vanilkového cukru
100 g moučkového cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
rozinky
Dále:
povidla
plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr, mouku, žloutky, sůl, mléko a kvásek lehce zamícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto zlehka propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout. Po vykynutí je rozdělíme na 15 dílků a vyválíme kuličky, které naskládáme po 5 na plechy vyložené fólií na pečení. Rozmístíme je od sebe a necháme je ještě 15 minut kynout. Pak každou kuličku rozmáčkneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

  3. Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu s oběma cukry, žloutky a nastrouhanou citronovou kůrou. Náplň rozetřeme do koláčků, posypeme rozinkami. Další koláčky potřeme povidly a posypeme mandlemi.

  4. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Po upečení koláčky necháme vychladnout a posypeme cukrem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj + inspirace: našla jsem v časopise Chvilka v kuchyni.