
Suroviny
3 porce
- Knedlíky:
- 350 g uzeného masa
- 1 cibule
- lžíce sádla
- 500 g vařených brambor (nejlépe varný typ C)
- 150 g hrubé mouky
- 2 vejce
- lžíce bramborového škrobu
- lžička soli
- Zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- lžíce másla
- lžíce mouky
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso nameleme na mlýnku o průměru 6 mm, popřípadě nakrájíme na malé kostičky. Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme na sádle. Poté přidáme uzené maso, chvilku opékáme a stáhneme z plotny.
-
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla, přidáme mouku, vejce, škrob a sůl. Svižně vypracujeme kompaktní těsto. Do většího hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu. Těsto buď můžeme vyválet na vále a vykrajovat kolečka o libovolném průměru nebo můžeme placku tvořit v dlani. Vytvořené kolečko plníme masovou směsí podle velikosti placky. Takto vytvořené knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme 10-15 minut.
-
Zelí:
Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Až bude cibule zlatavá, zasypeme ji moukou, promícháme a přidáme zelí, osolíme, podlijeme trochou vody a přibližně 15 minut necháme dusit.