Zeleninová polévka s koriandrem

43
- reklama -

Suroviny
6 porcí

2 větší mrkve
1 kořínek petržele
1 kořínek pastináku
2 střední brambory
1 řapík celeru
100 g smetany ke šlehání 33%
sůl
1 lžička barevného pepře
trochu nového koření
1 lžička koriandru
špetka drceného kmínu
70 g másla
1 střední cibule
1 lžíce sekané zelené petrželky
lžíce nasekané koprové natě

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a postrouháme podélně na tenké pláty nebo tenké nudličky (nejlépe škrabkou na sýr a pak pokrájet podélně na nudle), koření vsypeme do třecí misky, moždíře nebo mlýnku na koření a utřeme (pomeleme) na prášek.


    Zobrazit celý recept

  2. Na rozehřáté máslo v hrnci dáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme zeleninu, mírně osolíme, okmínujeme a chvíli podusíme (pod pokličkou asi 5 min.).

  3. Přidáme pomletou směs koriandru s kořením, brambory pokrájené na kostečky a ještě tak 3 – 5 min pražíme, aby nám zelenina neztmavla a pak vše zalijeme 1,5 litrem vřelé vody a vaříme.

  4. Až vše změkne, přidáme petrželovou nať, vmícháme smetanu, jemně posekanou nať kopru (kdo má, může i nať koriandru), přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.

Poznámka od kuchařky

Měl jsem to dnes lehčí, neboť mi zůstala mistička výborné koprovky, tak jsem měl o smetanu a kopr postaráno.