Suroviny
6 porcí
- 2 větší mrkve
- 1 kořínek petržele
- 1 kořínek pastináku
- 2 střední brambory
- 1 řapík celeru
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- sůl
- 1 lžička barevného pepře
- trochu nového koření
- 1 lžička koriandru
- špetka drceného kmínu
- 70 g másla
- 1 střední cibule
- 1 lžíce sekané zelené petrželky
- lžíce nasekané koprové natě
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a postrouháme podélně na tenké pláty nebo tenké nudličky (nejlépe škrabkou na sýr a pak pokrájet podélně na nudle), koření vsypeme do třecí misky, moždíře nebo mlýnku na koření a utřeme (pomeleme) na prášek.
-
Na rozehřáté máslo v hrnci dáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme zeleninu, mírně osolíme, okmínujeme a chvíli podusíme (pod pokličkou asi 5 min.).
-
Přidáme pomletou směs koriandru s kořením, brambory pokrájené na kostečky a ještě tak 3 – 5 min pražíme, aby nám zelenina neztmavla a pak vše zalijeme 1,5 litrem vřelé vody a vaříme.
-
Až vše změkne, přidáme petrželovou nať, vmícháme smetanu, jemně posekanou nať kopru (kdo má, může i nať koriandru), přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
Poznámka od kuchařky
Měl jsem to dnes lehčí, neboť mi zůstala mistička výborné koprovky, tak jsem měl o smetanu a kopr postaráno.