
Suroviny
4 porce
- 1 svazek řapíkatého celeru, snažte se vybrat co nejpevnější a nejsvětlejší celer, ten bývá nejšťavnatější
- 1 jablko, vybírejte z kyselých odrůd, ideální je například Granny Smith
- 1 menší cibule
- 2 dcl smetany
- sůl
- bílý pepř
- olej
- lžička másla, ideálně použijte přepuštěné máslo Ghi
- 1 jablko na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Trs celeru rozdělte na jednotlivé řapíky. Já doporučuji aspoň částečně odstranit tuhá vlákna, která jsou z vnější části řapíku. Kdo neví jak na to, tak menším nožem seřízněte horní část řapíku tak, aby jste nedokrojili a tahem dolů vyloupnete z řapíku tuhé vlákno. Není to bezpodmínečně nutné, ale pokud tak neuděláte bude polévka i po sebelepším mixování jakoby „chlupatá“ což může vadit hlavně dětem.
-
Celer, cibuli a omyté jablko bez jádřinců nakrájejte na malé kostičky. Ty potom chvíli restujte na oleji, ale nesmí vám začít hnědnout. Zeleninu zalijte přibližně litrem vody, osolte a opepřete a vařte doměkka.
-
Uvařenou polévku rozmixujte, přidejte smetanu.
-
Druhé jablko také očistěte, odstraňte jádřince a nakrájejte na větší kostky, nebo plátky. Nakrájené jablko lehce opečte na lžičce másla a podávejte s polévkou.