Sabudana khichdi (indické postní jídlo z tapiokových perliček)

53
- reklama -

Suroviny

1 hrnek tapiokových perliček
2 malé brambory uvařené ve slupce
1/2 hrnku pražených arašídů
1 lžička římského kmínu
1 malá chilli paprička (případně chilli koření dle chuti)
2 lžíce oleje
sůl
1 lžíce citronové šťávy
čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Tapiokové perličky propláchneme, abychom je zbavili přebytečného práškového škrobu, a necháme je několik hodin namočené, nejlépe přes noc. Poté z nich vodu slijeme a perličky necháme zcela vykapat.


    Zobrazit celý recept

  2. Brambory uvaříme ve slupce ne zcela doměkka, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pražené arašídy nahrubo nasekáme. Vykapané tapiokové perličky promícháme se sekanými arašídy a solí.

  3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a 1-2 minuty na něm opékáme římský kmín. Poté přidáme chilli papričku a ještě asi 30 sekund restujeme. Přisypeme nakrájené brambory a restujeme další 2 minuty.

  4. Poté přidáme tapioku a za stálého míchání dále restujeme, až než tapioka zprůhlední. Na závěr zakápneme citronovou šťávou, posypeme čerstvým koriandrem a ihned servírujeme.

Poznámka od kuchařky

Sabudana khichdi je indické postní jídlo připravované během několika indických svátků, zejména svátku Navaratri. Má mnoho obměn, mohou se přidávat kari lístky, strouhaný zázvor, kokos, cukr a podobně.

Důležité je tapioku namočit a poté opravdu dobře vysušit, jinak bude při restování vytvářet „gumové“ knedlíčky.

Inspirace: http://www.vegrecipesofindia.com/sabudana-khichdi-…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.