Suroviny
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička celého římského kmínu
- 2 stroužky česneku prolisovaný
- 2 cm kořene zázvoru nastrouhané
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky Garam masala
- chilli koření dle chuti
- 1 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
- 2 hrnky uvařené cizrny
- 200 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V hlubší pánvi nebo nepřilnavém hrnci rozehřejeme olej a minutu na něm opékáme římský kmín, až než začne praskat.
-
Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a opékáme další minutu. Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme mírně zezlátnout.
-
Zasypeme zbývajícím kořením (mletý římský kmín, koriandr, garam masala a chili), promícháme a přidáme rajčatové pyré.
-
Přisypeme cizrnu, podlijeme asi 2 dl vody a vložíme nahrubo nakrájený špenát. Osolíme.
-
Přivedeme k varu a pod pokličkou povaříme 5-10 minut. Podáváme nejlépe s rýží.
Poznámka od kuchařky
Recept vznikl jako kombinace několika receptů na internetu a po poradě s Indy, jak by toto jídlo skutečně uvařili. Obecně Indové vaří všechnu zeleninu velmi dlouho, já si dobu vaření zkracuji, abych zachránila alespoň nějaké vitamíny. Proto jsem špenát povařila jen 5 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.