
Suroviny
12 ks
- Na těsto:
- 3 hrnky (375 g) hladké mouky (plus navíc pro posypání válu)
- 1 PL (9 g) instantního droždí
- 1/4 hrnku (50 g) cukru
- 1,25 KL (7 g) soli
- 1,25 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
- 2 PL (28 g) másla (nakrájené na kousky)
- Máslová náplň:
- 1,5 hrnku (340 g) studeného másla (nakrájeného na 3 cm kousky)
- 2 PL (16 g) hladké mouky
- Na dokončení:
- 225 g hořké čokolády (jemně nasekané)
- 1 rozšlehané vejce (na potření croissantů)
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka zaděláme těsto, postupně vmíchám i máslo.
-
Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici vychladnout.
-
Mezitím si připravíme máslovou náplň.
-
Kousky másla dáme na vál a poprášíme moukou.
-
Škrabkou máslo spojíme s moukou dohladka.
-
Máslo vyválíme na čtverec 15×15 cm, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
-
Těsto rozválíme na čtverec 30×30 cm a na něj položíme na šikmo máslový čtverec.
-
Máslo těstem překryjeme a vyválíme asi do čtverce 35×35 cm, až je máslo úplně rozválené.
-
Těsto složíme na třikrát a potom srolujeme.
-
Zabalíme do fólie a dáme do lednice asi na 2 hodiny vychladit.
-
Po 2 hodinách znovu vyválíme, znovu složíme a znovu dáme do lednice na 2 hodiny.
-
Těsto vyválíme na čtverec 50×50 cm, rozkrojíme na 4 malé čtverce.
-
Každý z malých čtverců rozkrojíme na 3 malé obdélníky, celkem budeme mít 12 obdélníků.
-
Do středu každého obdélníku dáme asi 1 PL nastrouhané čokolády a zabalíme.
-
Dáme na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů.
-
Přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout asi 45 – 60 minut.
-
Předehřejeme troubu na 200°C a croissanty potřeme rozmíchaným vajíčkem.
-
Pečeme asi 18 – 22 minut.
-
Před podáváním je necháme asi 20 minut vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz