
Suroviny
12 porcí
- 400 g vitálního glutenu (pšeničná bílkovina. Ano je to lepek, ale pokud na něj nemáte alergii, tak je absolutně neškodný. Na tloušťku jdou v pšenici obsažené cukry/škrob, který je při výrobě Seitanu odstraněn)
- 3 lžíce cizrnové mouky (nebo jiná neobilná, např. lněná, pohanková, rýžová… dává se na odlehčení Seitanu)
- 3 lžíce lahůdkového droždí (nutné!)
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mletého houbového koření (volitelné ale doporučuji, prostě pomeleme sušené houby)
- 300 ml vody (nebo víc, uvidíte časem, jak mokrý nebo suchý Seitan vám vyhovuje)
- 2 cibule (200 g) NEBO 1 lžíce sušené cibule, v tom případě použijeme 500 ml vody
- 1 lžička pepře
- 3 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a rozmixujeme.
-
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme ostatní ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
-
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
-
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
-
Jakmile začne být těsto pružné, rozdělíme ho na 4 části po 250 g a necháme 10 minut odpočinout
-
Pak každý bochánek rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř, otočíme a přitlačíme, aby udržel tvar a vkládáme švem dolů do pařáčku. Volíme dostatečně velký hrnec, kousky hodně nabydou. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
-
Vaříme v páře 40 minut.
-
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
-
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
-
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat. Dobré je také opečené kousky na pánvi zalít omáčkou (barbeque, sweet chilli nebo dle vlastní fantazie)
Poznámka od kuchařky
PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby… nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.
KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami… fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.
POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou https://www.eat-this.org/seitan-selber-machen/
Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.