Pivní chléb s cibulkou

51
- reklama -

Suroviny

300 g hladké mouky
120 g žitné chlebové mouky
220 ml piva
80 ml vlažné vody
1/2 kostky droždí
1 velká cibule – 150g
1 lžíce sádla + na vymazání formy
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička drceného kmínu
Slunečnicová semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova až lehce dohněda na lžíci sádla.


    Zobrazit celý recept

  2. Oba druhy mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín a doprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 15 – 20 minut přikryté utěrkou.

  3. Do mísy přidáme restovanou cibuli a pivo. Zpracujeme suroviny v pružné těsto a přikryté utěrkou necháme kynout na teplém místě (můžete lehce nahřát troubu a těsto v nerezové míse vložit dovnitř).

  4. Po půl hodině opět prohněteme a dáme opět kynout.

  5. Po další půlhodině těsto prohněteme a vložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy.

  6. Dáme opět do tepla na další půlhodinu kynout.

  7. Nakynutý chléb potřeme osolenou vodou, posypeme semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

  8. Pečeme asi 40 minut, dokud chléb nebude při poklepu na dno formy dunět.

  9. Asi v polovině pečení opět potřeme vodou.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz