Cuketový koláč s mákem a švestkami

225
- reklama -

Suroviny

400 g nastrouhané cukety
200 g mletého máku
200 g vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
100 ml rozpuštěného másla
4 vejce
13 větších švestek
Na drobenku:
120 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
60 g másla pokojové teploty

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme suroviny na drobenku a mnutím mezi prsty propracujeme tak, aby byla drobenka drobivá.

  2. Cuketu a švestky očistíme, švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  3. Ořechy nahrubo nasekáme, 150 g necháme do těsta a zbývajících 50 g odložíme stranou.

  4. Žloutky oddělíme od bílků a ty ušleháme do hustého sněhu. Žloutky dáme do hlubší mísy a s cukrem ušleháme do husté pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo a opět prošleháme.

  5. Přidáme cuketu, mák a ořechy, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Přelijeme na připravený plech a stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Poklademe půlkami švestek, které posypeme zbytkem ořechů a nakonec posypeme drobenkou.

  6. Vložíme do předehřáté trouby (mám plynovou) a pečeme cca 50 minut. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Cuketu jsem měla mladou, tak jsem ji použila celou i se slupkou a jádry. Z přerostlejších doporučuji odstranit slupku i jadérka.

Cuketové koláče a buchty jsou hodně oblíbené a známé. Zkusila jsem zaexperimentovat s mákem a ovocem a vyšlo to 🙂 Koláč je krásně vláčný a chutná i na druhý den.