
Suroviny
- 400 g nastrouhané cukety
- 200 g mletého máku
- 200 g vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 13 větších švestek
- Na drobenku:
- 120 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 60 g másla pokojové teploty
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme suroviny na drobenku a mnutím mezi prsty propracujeme tak, aby byla drobenka drobivá.
-
Cuketu a švestky očistíme, švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
-
Ořechy nahrubo nasekáme, 150 g necháme do těsta a zbývajících 50 g odložíme stranou.
-
Žloutky oddělíme od bílků a ty ušleháme do hustého sněhu. Žloutky dáme do hlubší mísy a s cukrem ušleháme do husté pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
-
Přidáme cuketu, mák a ořechy, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Přelijeme na připravený plech a stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Poklademe půlkami švestek, které posypeme zbytkem ořechů a nakonec posypeme drobenkou.
-
Vložíme do předehřáté trouby (mám plynovou) a pečeme cca 50 minut. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Cuketu jsem měla mladou, tak jsem ji použila celou i se slupkou a jádry. Z přerostlejších doporučuji odstranit slupku i jadérka.
Cuketové koláče a buchty jsou hodně oblíbené a známé. Zkusila jsem zaexperimentovat s mákem a ovocem a vyšlo to 🙂 Koláč je krásně vláčný a chutná i na druhý den.