Dýňová buchta s jablky a karamelem

61
- reklama -

Suroviny

200 g oloupané dýně (použila jsem hokkaido)
120 g třtinového cukru muscovado
2 vejce
150 g zakysané smetany
100 ml mléka
120 g celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
120 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
1 vrchovatá lžíce kakaa (karobového prášku)
2 lžíce oleje
2 menší jablka
2 lžíce krystalového cukru (+ 1 lžíce vody – karamel)
2 lžíce nasekaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.


    Zobrazit celý recept

  2. Plech vyložíme pečicím papírem.

  3. Do mísy nastrouháme dýni, přidáme cukr, vejce, zakysanou smetanu, mléko, karob, obě mouky a prášek do pečiva.

  4. Důkladně promícháme a nalijeme na plech. Urovnáme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené a dáme péct.

  5. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Asi po 10 minutách, kdy se povrch těsta zatáhne, vyndáme buchtu z trouby a rychle na ni rozložíme plátky jablek vedle sebe, pečeme dalších cca 25 minut.

  6. V polovině druhé fáze pečení přepneme troubu na horní ohřev.
    Když jsou jablka opečená a buchta se po vpíchnutí špejlí nelepí, vyndáme ji z trouby.

  7. Do kastrůlku vložím krupicový cukr, lžíci vody a vaříme, dokud nezačne karamel zlátnout.

  8. Poté odstavíme a necháme chvíli odležet, asi minutu, než se karamel „ustálí“ a nebude bublat.

  9. Poté buchtu posypeme rovnoměrně ořechy a pocákáme karamelem.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz