
Suroviny
6 kusů
- Bešamel:
- 25 g másla
- 30 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- 2 pláty listového těsta (přibližné rozměry 1 plátu 26×32 cm)
- 6 slabých plátků sušené šunky (pršut, jamón serrano, apod.)
- 200 g sýru gruyère
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Bešamel: V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
-
Postupně přiléváme mléko a metličkou vyšleháme dohladka.
-
Přidáme lžičku hořčice, sůl promícháme a krátce povaříme.
-
Necháme zchladnout.
-
Listové těsto rozkrájíme na 12 stejných obdélníků (z každého plátu 6 obdélníků).
-
6 obdélníků dáme na plech vyložený pečícím papírem (můžeme dát na dva plechy 3 a 3), zbývajících 6 dáme stranou.
-
Na každý obdélník těsta položíme plátek šunky, kraje těsta necháme volné.
-
Na šunku dáme vrchovatou lžíci bešamelu a na bešamel hrst nahrubo nastrouhaného sýra.
-
Okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem.
-
Na takto připravené obdélníky položíme plátky těsta, které jsme odložili stranou, okraje vrchního těsta přimáčkneme ke spodnímu okraji.
-
Vrchní část těsta dvakrát prořízneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut.
Poznámka od kuchařky
http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…
Croque Monsieur je křupavý zapečený sendvič z toustového chleba, s dušenou šunkou a sýrem nejčastěji ementálem nebo gruyèrem. Má několik variant, s bešamelem nebo dijonskou hořčicí.
Jak už název napovídá svůj původ má ve Francii. První zmínky o něm se objevily již v roce 1910, když se objevil v menu pařížských kaváren.