Variace na Croque Monsieur

76
- reklama -

Suroviny
6 kusů

Bešamel:
25 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
1 lžička dijonské hořčice
sůl
2 pláty listového těsta (přibližné rozměry 1 plátu 26×32 cm)
6 slabých plátků sušené šunky (pršut, jamón serrano, apod.)
200 g sýru gruyère
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Bešamel: V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.

  2. Postupně přiléváme mléko a metličkou vyšleháme dohladka.

  3. Přidáme lžičku hořčice, sůl promícháme a krátce povaříme.

  4. Necháme zchladnout.

  5. Listové těsto rozkrájíme na 12 stejných obdélníků (z každého plátu 6 obdélníků).

  6. 6 obdélníků dáme na plech vyložený pečícím papírem (můžeme dát na dva plechy 3 a 3), zbývajících 6 dáme stranou.

  7. Na každý obdélník těsta položíme plátek šunky, kraje těsta necháme volné.

  8. Na šunku dáme vrchovatou lžíci bešamelu a na bešamel hrst nahrubo nastrouhaného sýra.

  9. Okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem.

  10. Na takto připravené obdélníky položíme plátky těsta, které jsme odložili stranou, okraje vrchního těsta přimáčkneme ke spodnímu okraji.

  11. Vrchní část těsta dvakrát prořízneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.

  12. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut.

Poznámka od kuchařky

http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…

Croque Monsieur je křupavý zapečený sendvič z toustového chleba, s dušenou šunkou a sýrem nejčastěji ementálem nebo gruyèrem. Má několik variant, s bešamelem nebo dijonskou hořčicí.

Jak už název napovídá svůj původ má ve Francii. První zmínky o něm se objevily již v roce 1910, když se objevil v menu pařížských kaváren.