
Suroviny
12 středních lívanců
- 1,33 hrnku sójového mléka
- kůra z 1 citrónu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody
- 1/4 hrnku oleje
- 1,33 hrnku celozrnné hladké mouky
- 2/3 hrnku hrubé kukuřičné mouky (jemné polenty)
- 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 300 g borůvek + další na ozdobu
- 1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 hrnek opražených nasekaných pekanových ořechů (doporučuji v případě, že nepoužijete tymián)
- K podávání:
- javorový sirup
- sójový jogurt
- meruňková marmeláda
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse smíchejte mléko, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.
-
Nechte asi 5 – 10 minut odstát.
-
V jiné misce vidličkou prošlehejte lněné semínko s horkou vodou a nechte taky asi 5 – 10 minut odpočinout (můžete dát do lednice).
-
Poté lněné semínko přidejte do mléka, přisypte rozmarýn a prošlehejte metličkou.
-
Do stejné mísy přimíchejte směs mouky, polenty, cukru, prášku do pečiva a soli. Jemně zpracujte v hustší těsto a poté vmíchejte borůvky. Kdyby bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka.
-
Ve větší pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Z těsta odebírejte asi 1/4 hrnku, dejte do pánve a opékejte asi 2 minuty.
-
Když se v těstě začnou tvořit bubliny, lívanec obraťte a opékejte z druhé strany ještě asi 1 až 2 minuty dozlatova.
-
Lívance podávejte polité javorovým sirupem, ozdobené borůvkami a ořechy nebo třeba jogurtem a meruňkovou marmeládou.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz