Suroviny
- Těsto:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky (část, asi 1/3, doporučuji nahradit špaldovou moukou)
- 2 lžíce hnědého cukru
- větší špetka soli
- 225 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
- 5 lžic vody
- 2 lžičky ledové vody
- 1 lžička jablečného octa
- Náplň:
- 1,5 – 2 kg broskví které jdou dobře od pecky
- 1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
- 1/2 – 2/3 hnědého cukru (nebo nějakého sirupu) – záleží na sladkosti vašich broskví
- 1 lžička mleté skořice (nebo koření do perníku)
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- trochu sojového mléka na potření koláče
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky.
-
Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje.
-
Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku .), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici.
-
Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče.
-
Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte).
-
V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob.
-
Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.
-
Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou.
-
Větší půlku těsta vyválejte na pečicím papíře na šířku cca 2 mm.
-
Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy.
-
Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích „pokládejte“, neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat).
-
Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte.
-
Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak nějak takhle).
-
Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem.
-
Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečicím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu.
-
Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby).
-
Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz