
Suroviny
- Korpus:
- 100 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 180 g (3/4 hrnku) cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového extraktu (ev. čerstvé vanilky, ev. nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
- 240 g (1 a 3/4 hrnku) polohrubé mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- špetka soli
- 125 ml (1/2 hrnku) bílého rostlinného jogurtu nebo dohladka rozmixovaného extra/firm Silken Tofu
- 125 ml (1/2 hrnku) perlivé vody nebo rostlinného mléka
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce(„applesauce“)jablečné přesnídávky
- Krém:
- 1 kokosové mléko Albert (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) – uložené nejméně 12 hodin v lednici
- 1 ztužovač šlehačky (není nutný, ale v létě vhodný)
- 450 g bílého rostlinného jogurtu (např. Provamel či Sojadee)
- 100 g kešu natural
- 2 lžíce cukru moučka
- 100 g rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (nemá kokosovou chuť, např. zn. Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské, jinou značku mají též v DM)
- citrónová šťáva dle chuti (asi z půlky většího citrónu)
- + dobrá jahodová marmeláda (skvěle se bude hodit i domácí z jahod a chia semínek)
- na ozdobu:
- jahody
- ostružiny
- maliny
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte krém, který musí ztuhnout v lednici. Kešu dobře rozmixujte s jogurtem (směs musí být úplně hladká), dle chuti přidejte cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpusťte a za stálého mixování vlijte do krému. Nechte ztuhnout v lednici.
-
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem. Na korpus dobře vyšlehejte Alsan s cukrem a vanilkou (do světlého nadýchaného krému).
-
V jiné míse dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Ve větším hrnku smíchejte jogurt, vodu, ocet a jablečné pyré. Do mísy s cukrem a tukem prosejte asi 1/3 mouky, lehce zamíchejte, vmíchejte polovinu „tekutých“ ingrediencí (jogurt a spol.), opět lehce promíchejte.
-
Pokračujte další třetinou mouky, zbytkem tekutých ingrediencí a zakončete opět moukou. Při každém přidání lehce promíchejte vařečkou či stěrkou, dokud není směs bez velkých hrudek.
-
Vlijte do formy, uhlaďte a pečte na 180°C (nebo na 160°C horkovzduch) asi 35-40 minut (dort z dvojité dávky se peče přibližně hodinu). Před vyndáním z trouby udělejte test špejlí.
-
Mezitím, co korpus chladne, dokončete krém. Kokosové mléko dobře vyšlehejte (se ztužovačem, pokud používáte) do nadýchané šlehačky. Poté po lžících přišlehávejte ztuhlý kešu-jogurtový krém a dobře zašlehejte. Ochutnávejte až do dosažení požadované chuti/konzistence. Já nezašlehala krém celý, ale přibližně jeho polovinu, dvě třetiny. Výsledný šlehačkový krém nechte opět dobře ztuhnout v lednici.
-
Když je korpus vychladlý, rozkrojte ho na půl, pomažte silnější vrstvou jahodové marmelády a na tu navrstvěte šlehačkový krém (nepřežeňte to, až na korpus položíte druhou polovinu, krém trochu vytlačí do stran). Poklaďte kousky jahod.
-
Přiklopte druhou půlkou korpusu a dle nálady ozdobte zbylým krémem (klasický Victoria Sponge Cake lze podávat i v jednoduché „neozdobené“ podobě – stačí pouze vršek posypat moučkovým cukrem). Skladujte v chladu. Dort je vhodné připravit den před podáváním, aby stihl proležet.
Poznámka od kuchařky
Recept na korpus je na jeden menší dort. Pro velikost dortu na obrázku (forma cca 24 cm) ingredience v receptu zdvojte.
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz