Taťkův borůvkový koláč

58
- reklama -

Suroviny
8 porcí

60 g tuku
150 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 vejce
4 lžíce mléka
1/4 balíčku kypřícího prášku
250 g borůvek
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Drobenka:
40 g tuku
40 g moučkového cukru
60 g hrubé mouky
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, vmícháme žloutky a ušleháme v lehkou pěnu. Těsto zředíme mlékem a vmícháme polovinu prosáté mouky.

  2. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbytek cukru, ušleháme dohusta a vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.

  3. Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané koláčové formy, povrch uhladíme, aby těsto u okrajů bylo o málo vyšší než uprostřed. Poklademe okapanými borůvkami a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Poznámka od kuchařky

Tento koláč dělával můj taťka, když jsem byla malá holka a měla jsem ho vždycky strašně ráda. Vždycky když ho upeču, je to taková nostalgie…nikde jsem nikdy neměla lepší než je tento.

Množství borůvek a posypky si může každý zvolit sám. Stejně tak délka pečení záleží na typu trouby. Většinou ji vyhřívám na 180 a pak po 15-20 minutách zkontroluji a dopékám podle potřeby.

Na fotce je koláč bez drobenky, protože jsem ji už neměla. Zároveň jsem nahradila klasickou mouku celozrnnou a cukr moučka kokosovým palmovým cukrem a nemá to chybu! 🙂

S celozrnnou moukou bude těsto trochu hutnější a sníh nepůjde vmíchat tak lehce jako u normálního těsta. Vzala jsem si na to šlehač a těstu to neuškodilo, naopak bylo nakonec krásně jemné a do formy se pak dobře rozetřelo.