
Suroviny
8 porcí
- 60 g tuku
- 150 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- 1/4 balíčku kypřícího prášku
- 250 g borůvek
- tuk na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
- Drobenka:
- 40 g tuku
- 40 g moučkového cukru
- 60 g hrubé mouky
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, vmícháme žloutky a ušleháme v lehkou pěnu. Těsto zředíme mlékem a vmícháme polovinu prosáté mouky.
-
Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbytek cukru, ušleháme dohusta a vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.
-
Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané koláčové formy, povrch uhladíme, aby těsto u okrajů bylo o málo vyšší než uprostřed. Poklademe okapanými borůvkami a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč dělával můj taťka, když jsem byla malá holka a měla jsem ho vždycky strašně ráda. Vždycky když ho upeču, je to taková nostalgie…nikde jsem nikdy neměla lepší než je tento.
Množství borůvek a posypky si může každý zvolit sám. Stejně tak délka pečení záleží na typu trouby. Většinou ji vyhřívám na 180 a pak po 15-20 minutách zkontroluji a dopékám podle potřeby.
Na fotce je koláč bez drobenky, protože jsem ji už neměla. Zároveň jsem nahradila klasickou mouku celozrnnou a cukr moučka kokosovým palmovým cukrem a nemá to chybu! 🙂
S celozrnnou moukou bude těsto trochu hutnější a sníh nepůjde vmíchat tak lehce jako u normálního těsta. Vzala jsem si na to šlehač a těstu to neuškodilo, naopak bylo nakonec krásně jemné a do formy se pak dobře rozetřelo.