Suroviny
- 495 g polohrubé mouky
- 3 lžíce tučné sojové mouky
- 100 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo rafinovaného kokosového oleje
- 13 dkg cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 125 ml sojového či jiného rostlinného mléka
- 30 g čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky)
- 1 citrón na kůru
- na jemno nastrouhaná 1/3 muškátového oříšku
- 50 gr rozinek namočených do
- rumu a teplé vody, okapaných
- mandle bez slupky na ozdobu (příp. můžete přidat i nasekané mandle do těsta)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!).
-
Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut).
-
Mezitím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla.
-
Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka.
-
Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto „srazit“ rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout.
-
Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle.
-
Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu.
-
Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout.
-
Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 – 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz