
Suroviny
- kapustové listy (na pokrytí dna zapékací misky)
- 1 květák
- 2 stonky řapíkatého celeru i s pěknými lístky
- asi 5 cm bílé části pórku
- bylinkový olej:
- já mám vlastní s
- pažitkou
- bazalkou
- chilli papričkami
- libečkem
- rozmarýnem
- muškátový květ
- kmín
- pepř
- tymián
- sůl
- bobkový list
- libeček (do vody na uvaření květáku)
- voda (na květák)
- 1-2 stroužky česneku na dochucení květákové kaše
- 200 ml šlehačky
- 1 vejce
- vývar z květáku
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu si očistíme.
-
Uvaříme si do měkka květák s kořením ve vodě – množství i druhy dle sebe.
-
Květák vyndáme, vývar si uchováme pro další využití.
Květák rozšťoucháme s troškou vývaru a můžeme dochutit prolisovaným česnekem. -
Na dno vymaštěné misky vložíme kapustové listy, pak květákovou kaši.
Pokapeme olejem, posypeme nakrájeným pórkem a řapíkatým celerem. -
Zapečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Po této době zalijeme rozšlehanou smetanou s vejcem.
Upečeme do zrůžovění.
Poznámka od kuchařky
Recept na bylinkový olej je zde – pro použití různých kombinací bylinek je postup stejný
http://www.toprecepty.cz/recept/43831-2-bylinkove-…
Já jsem květákovou kaši měla uvařenou už den předem, zbyla mi, takže mě napadlo toto využití.