Suroviny
4 porce
- 4 zadní kuřecí čtvrtky
- 500 g kysaného zelí (sáček)
- 125 g másla
- grilovací koření
- sůl
- 2 špetky oregana
- 200 ml zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí dáme na síto, proplácheme ho studenou vodou a necháme okapat. Polovinu rozprostřeme do pekáčku a posypeme ho grilovacím kořením a špetkou oregána. Poklademe plátky poloviny másla.
-
Očištěné, mírně osolené čtvrtky kuřete položíme na zelí řezem dolů. Zbytek zelí a plátky másla navrstvíme na kuře a opět posypeme kořením a oreganem. Vše zalijeme zakysanou smetanou, kterou můžeme rozředit dvěma lžicemi vody.
-
Přiklopíme druhým pekáčkem nebo alobalem a ve vyhřáté troubě na 190°C dusíme 40-50 minut. Po celou dobu pekáč neodkrýváme.
-
Po uplynutí této doby vrchní pekáč odkryjeme a ještě asi 10-15 minut pečeme dozlatova. Jako příloha mohou být knedlíky, brambory nebo chléb.
Poznámka od kuchařky
Tuto dobrotu mám ze starého magazínu Práva, ale bohužel nemám fotografii-omylem jsem si dost snímků smazala