Kapustičková polévka

142
- reklama -

Suroviny
2,5 litru

(očištěné a na 1/2 překrojené) kapustičky
1 cibule
pár stroužků česneku
vybraná zelenina, kterou má kdo rád:
libeček
mrkev
celer
petržel
2 brambory
zeleninový bujón nebo jen vodu
strouhaný uzený sýr nebo Nivu
100 ml zakysané smetany
muškátový oříšek
koriandr
pepř
sůl
olej
mrkev na ozdobu (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli si nakrájíme nadrobno, brambory po očištění na menší kousky, česnek na plátky, kapustičky na půl a na ozdobu můžeme některé nechat celé, zeleninu kterou použijete nakrájíme také na menší kousky.

  2. V hrnci si rozehřejeme trochu oleje, dáme cibuli, po chvíli česnek a pak ještě brambory a zeleninu, promícháváme a necháme osmahnout.

  3. Pak zalijeme zeleninovým vývarem (vodou) a ochutíme kořením, pepřem, muškátovým oříškem, koriandrem a osolíme.

  4. Zakysanku rozšleháme a vlijeme do hrnce s polévkou a na talíři po uvaření na každou porci nastrouháme sýr a můžeme ozdobit mrkvovými řezanci.

Poznámka od kuchařky

Pokud by někdo chtěl polévku hustší, tak zašlehá do zakysanky hladkou mouku. Husťačky máme rádi, ale pro přítomnost dost druhů zeleniny, tak jsem mouku nepoužila.