Brambory na pánvi se slézem kučeravým

69
- reklama -

Suroviny
2 porce

800 g brambor
100 g klobásy
3 vejce
1,5 dl mléka
1,5 dl kečupu
50 g slézu kučeravého – (listy)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme trochu oleje, pokládáme polovinu brambor.


    Zobrazit celý recept

  2. Na to poukládáme na kolečka pokrájenou klobásu nebo na kostičky měkký salám, na to posekané listy slézu, trochu posolíme, okořeníme a polijeme kečupem.

  3. Dále dáme druhou polovinu brambor, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Mezitím si rozšleháme vejce v mléku, nalijeme na brambory a přikryté pod pokličkou dodusíme, dokud se vejce nezatáhnou.

  4. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vysušíme. Na pánev nalijeme trochu oleje, dáme brambory, osolíme, opepříme a opečeme. Mezitím si klobásu (měkký salám) nakrájíme na kostičky. Když jsou brambory skoro hotové, přidáme klobásu a obojí ještě chvíli opečeme.

  5. Přidáme listy slézu pokrájené na proužky, promícháme a ještě podusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme rozšlehané vejce s mlékem a necháme dusit na pánvi přikryté pokličkou, dokud se vejce nezatáhnou.

Poznámka od kuchařky

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny.

Využití – nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj.

Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná.

Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd.