Čirokové cukroví

113
- reklama -

Suroviny

60 g mletých ořechů, 100 g čirokové mouky, 1 žloutek, 35 g kokosového oleje, 30 g rostlinného sirupu (datlový, javorový, rýžový…), 1 lžíce kakaa, případně trochu vody

Postup přípravy receptu

  1. Vše smícháme dohromady, v případě potřeby přidáme trochu vody, aby těsto drželo pohromadě a necháme odležet. Poté vyválíme a vykrájíme tvary. Trochu se to trhá, ale jde to.


    Zobrazit celý recept

  2. Válela jsem na silikonové podložce umělohmotným válečkem a ničím jsem to už nepodsypávala. Pečeme na 180°C asi 10 minut.

Poznámka od kuchařky

Slepujeme čímkoliv, co máme rádi a je zdravé. Já jsem namočila datle a potom je půl na půl rozmixovala s domácím burákovým máslem a trochu naředila vodou z datlí. Na můj vkus je to sladké až až :). Slepila jsem zatím tři kousky na zkoušku, ostatní slepíme až před Vánoci a budeme uchovávat určitě v chladu. Ještě se to může ozdobit kvalitní čokoládou a půlkou ořechu, ale to už je na každém. Není to asi recept pro všechny, pro „normální“ nedietáře to asi nebude moc atraktivní cukroví, ale ochutnala moje dcera a říkala, že je to dobrý :). Čiroková mouka se určitě dá nahradit špaldovou, nebo půl na půl, ale to už nebude bez lepku. Pomocí kalorických tabulek jsem i spočítala nutriční hodnoty: 100g neslepeného cukroví 497 kcal, bílkoviny 10,3 g, sacharidy 42,9 g, tuky 32,5 g.