Mušličky (žabí huby) bez lepku, mléka a vajec

67
- reklama -

Suroviny
asi 20 ks

210 g univerzální bezlepkové mouky (Schär Mix C)
140 g bezmléčného tuku Stella
50 g moučkového cukru
1/3 lžičky xanthanu
Na nádivku
7 lžic mletých vlašských ořechů
1 lžíce pikantního rybízového džemu (meruňkový)
1 lžíce rumu
Na posypání vanilkový moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin vypracujeme klasické linecké těsto. Vyválíme ho na tloušťku 3 mm a vykrajujeme kolečka velká asi 5 cm. Doprostřed každého kolečka dáme malou lžičku nádivky, připravené promícháním ořechů s džemem a rumem (podle potřeby přidáme ještě trochu rumu nebo kapku vody tak, aby se nádivka nerozsýpala).


    Zobrazit celý recept

  2. Kolečko opatrně přehneme a okraje spojíme. Mušličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 160°C asi 15 minut. Po upečení je ještě na plechu přes sítko posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Teprve poté s nimi manipulujeme.

Poznámka od kuchařky

Přiznávám bez mučení, že bezlepkové těsto má tendenci v místě ohybu praskat, ale tomu, kdo stejně jako já odmala miluje ořechové mušličky a chce si na nich pochutnat i při dietě, to určitě nebude vadit.

Nádivku připravuji vždy od oka a už ji nedoslazuji, nemám ráda přeslazené cukroví.

Vanilkový cukr si vyrábím doma tak, že do dózy s moučkovým cukrem přidám přepůlený vanilkový lusk.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.