Řepánky po našem

87
- reklama -

Suroviny

Bramborové těsto:
500 g hladké mouky
200 g vařených brambor
citronová kůra dle chuti
sůl – špetka
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
1 vejce
cca 180 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
30 g droždí
Náplň:
1 středně velká cukrová řepa
cca 250 ml mléka
250 g máku mletého
cukr krupice (dle požadované sladkosti náplně)
citronová kůra a šťáva( dle chuti)
rum na namočení rozinek
větší hrst rozinek
Dohotovení:
máslo s rumem na potření
moučkový cukr na posypání, není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Náplň: řepu oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do kastrolu, přilijeme mléko a povaříme téměř doměkka s cca třemi lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Kdo má rád skořici, může též trošku přidat. Přisypeme mák, přidáme citronovou šťávu, která dodá náplni svěžest a vše společně krátce podusíme. Rozinky předem namočíme v rumu, pokud jsou velké, překrájíme na menší kusy a vmícháme do směsi. Kdo rozinky nerad, prostě je vynechá. Směs necháme zchladnout.

  2. Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek.

  3. Pak přidáme ostatní ingredience (vychladlé brambory nastrouháme najemno) a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.

  4. Po nakynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou náplní, dobře uzavřeme, spojem dolů pokládáme buchtičky – řepánky, do olejem dobře vymazaného pekáčku, těsně vedle sebe.

  5. Necháme ještě krátce kynout, pak upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova a ještě teplé potřeme máslovo-rumovým potěrem, který připravíme smícháním rozpuštěného másla s rumem (postačí lžíce másla v pevném stavu smíchaným s troškou rumu z namočených rozinek).
    Kdo rád sladké, před podáváním může řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Kdo chce, může řepánky skládat na plech, vyloženým pečícím papírem kus od sebe a tím místo řepánkových buchtiček, vytvořit a upéct malé bochánky.