Bramborový salát na všední i sváteční den

96
- reklama -

Suroviny
4 porce

900 g ve slupce uvařených brambor
200 g 15% zakysané krémovité smetany podle potřeby můžeme přidat
250 ml nálevu ze sladkokyselých okurek
2 středně velké cibule
2 středně velké mrkve uvařené na skus
(2 středně velké sladkokyselé okurky)
1 velké jablko
2 lžíce nakrájené petrželky můžeme vynechat
špetku mletého pepře
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

Oloupané brambory nakrájíme podle svých zvyklostí. Dáme je do hlubší mísy, zalijeme okurkovým nálevem a necháme nejlépe přes noc uležet v lednici.

V menším hrnci přivedeme k varu přibližně 400ml vody. Oloupané cibule přepůlíme a nakrájíme na jemná céčka. Dáme je na 2minuty do vařící vody, poté nalijeme do cedníku a necháme okapat.

Okurky, mrkve a oloupané jablko bez jadřince nakrájíme na drobné kostičky.

Brambory scedíme z nálevu, dáme je do mísy a přidáme ostatní suroviny. Vše opatrně promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Před servírováním necháme alespoň hodinu uležet.

Poznámka od kuchařky

Pro vylepšení chuti můžeme do salátu přidat do nazlátlé barvy osmažené kostičky špeku.

Do okurkového nálevu můžeme dát i teplé brambory.

Smetanu používám hustější konzistence.

Solím podle toho, jakou chuť mají brambory po natažení okurkovým nálevem.

Někdy se stane, že nám salát zbude. Snad nebudu za“čuňátko“ když se s Vámi podělím, co s takovým zbytkem.

Uvařím 2-3vejce natvrdo. Poté je nakrájím, přidám k zbylému salátu a šťouchadlem na brambory“decentně“rozšťouchám. Používám jako podklad na obložené chlebíčky.