Čokoládový koláč

112
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Forma o průměru 27 cm
Suroviny: Korpus:
250 g hladké mouky
125 g másla (nakrájeného na kostičky)
2 polévkové lžíce moučkového cukru
2 polévkové lžíce vody
Náplň:
200 g kvalitní tmavé čokolády
125 g másla
1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
3 vejce
170 g cukru
150 ml smetany 33%
kakao na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu a vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici 30 minut odležet.

  2. Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte, přidejte kávu, nechte zchladnout.

  3. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do koláčové formy, uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem a dejte péct na 10 minut.

  4. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 180 ˚C.

  5. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut. Vychladlý koláč posypte kakaem.

Poznámka od kuchařky

Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/