Suroviny
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vody
- 125 ml mléka
- 80 g másla
- 1 vejce
- 20 g cukru
- 1 sušené droždí (7-8 g)
- 10 g soli
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, droždí a dobře rozmícháme. Vlijeme mléko s rozmíchaným vejcem a rozpuštěným máslem. Hněteme důkladně 8-10 min, těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy. Méně pracnější je těsto uhníst v robotu nebo domácí pekárně, ale ruční práce má také své kouzlo.
-
Uhnětené těsto necháme v míse, zakryjeme a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Vyklopíme na pracovní desku, krátce prohněteme, rozdělíme na dílky po 60 g. Každý dílek vytvarujeme do kulaté bulky. Rozložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 25-30 minut kynout.
-
Nakynuté bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 15 minut při 200°C dozlatova. Upečené houstičky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Tyto houstičky jsou velmi nadýchané, měkké a vláčné. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete nic zkazit. V Americe se tyto houstičky nazývají dinner rolls a často se podávají právě jako příloha k večeři. Některé recepty používají pouze mléko, ale více se mi osvědčila kombinace mléka a vody.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miskakulickakucharinka/
Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulickakucharinka/