Suroviny
3 porce
- 350-400 g tvarohu (použila jsem nízkotučný a nechala ho půl dne vykapat přes plátýnko; zbylou syrovátku jsem použila na pečení chleba)
- 100 g zakysané smetany
- 200 ml šlehačky (ušlehat do tuha)
- Sladidlo:
- med anebo vanilkový cukr
- 2-3 panáky oblíbeného likéru nebo třeba rumu
- 1/2 balíčku grahamových sušenek (nebo třeba máslových sušenek či piškotů)
- případné ovoce (použila jsem mražené bobulové poklady ze zahrady)
- kakao na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. Přemístěte do misky a přimíchejte zakysanou smetanu a měkký tvaroh. Smíchejte všechno dohromady, oslaďte, přidejte likér a hezky všechno promíchejte, ať se spojí chutě. Tuhost tvarohové směsi si upravíte přidáním likéru nebo naopak tvarohu či zakysanky.
-
Připravte si servírovací sklenice. Na dno rozdrobte sušenky do výše cca centimetru, na to přijde vrstva ovoce, ochucený tvaroh, znovu sušenky, tvaroh atd.
-
Kdo má rád, tak ještě jednotlivé vrstvy prosypte kakovým práškem, vypadá to velmi efektně a navíc to výborně chutná. Na povrchu klidně nasypte ovoce s troškou sušenek či nastrouhejte čokoládu…meze se fantazii nekladou 🙂
Poznámka od kuchařky
Tady na švédském venkově v obchodě koupíte téměř vždy jen odtučněný tvaroh, který je chuťově vzdálený tomu našemu českému. Takže ho dávám vykapat přes plátýnko v cedníku – tak na půl dne. Zachycenou syrovátku použiji do pečení, na koupele anebo na pleťovou masku 😉
Tip: Pokud nebudete konzumovat dezert hned, tak ho doporučím umístit do ledničky (klidně do druhého dne – přikrývám jednotlivé porce z vrchu potravinářskou folií), kdy se jednotlivé chutě spojí, sušenky malinko nasáknou vlhkost a je to všechno moc dobré.
více inspirací na www.korenizivota.com
tento konkrétní recept je zde: