Suroviny
10 porcí
- 5 stroužků česneku
- 3 cibule
- 3 ks petržele
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky tymiánu
- 150 g anglické slaniny
- 100 g másla
- 3 ks mrkve
- 3 dl bílého vína
- 1 ks bílého zelí
- 4 ks celého pepře
- 1 celer
- 2 ks bobkového listu
- hrst petrželové natě
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme.
-
Cibuli nasekáme nahrubo, česnek utřeme a slaninu nakrájíme na kostky. Mrkev, menší celer a petržel očistíme a nakrájíme na kusy. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
Na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, bílý pepř, tymián, bobkový list a osmahneme.
-
Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme víno a necháme projít chvíli varem.
-
Poté podlijeme vodou, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a necháme vydusit.
-
Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, osolíme a zalijeme vroucí vodou.
-
Poté přidáme utřený česnek a na mírném plameni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kořenovou zeleninu můžeme potom nakrájet na malé kousky, nebo propasírovat do polévky.
-
Filmovou zelňačku podle potřeby dochutíme (sůl, pepř), přisypeme nasekanou petrželovou nať a můžeme servírovat.
-
Záhy budete moci telefonovat do vesmíru.