
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 kostka droždí
- šafrán
- mletý kardamom
- špetka soli
- rozinky na ozdobu
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí a přidáme asi 2 lžíce cukru. Lžící utřeme dohladka a necháme kvásek 10 minut odpočívat v teple.
-
Mezitím smícháme šafrán se smetanou a metličkou mícháme, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku si rozpustíme máslo.
-
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promícháme.
-
Přisypeme sůl a vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Necháme v teple kynout.
-
Z těsta vyválíme tenké dlouhé proužky a smotáme je do různých tvarů – esíček, šneků či copů.
-
Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout.
-
Potřeme vejcem a ozdobíme rozinkami.
-
Pečeme 10-20 min dle velikosti motánků v troubě předehřáté na 200°C.
Poznámka od kuchařky
Lussekatter aneb Luciiny kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie. U nás se staly natolik oblíbenými, že je peču vícekrát do roka.
Zdroj: Gurmet 11/2014









