Pomerančový dortík s mascarpone krémem

111
- reklama -

Suroviny

6 vajec (zvlášť žloutky a zvlášť bílky)
180 g moučkového cukru
pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
pomerančová kůra z 1/5 pomeranče
150 g mletých mandlí
120 g mletých ořechů
Krém:
4 krabičky mascarpone (každá 250 g)
2 vanilkové cukry
pomerančová šťáva z 1/2

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mleté mandle a ořechy a pomerančovou šťávu a kůru. Všechno pořádně promícháme. Z bílků si ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta.


    Zobrazit celý recept

  2. Dortovou formu vymažeme a vysypeme a vlijeme do ní těsto.

  3. Pečeme při nižších teplotách (cca na 150 – 180 °C, doba záleží na troubě, je třeba dort hlídat). Zkusíme špejlí, když se těsto nelepí, dort je hotový.

  4. Po vytáhnutí z trouby ho necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.

  5. Mascarpone vyšleháme s vanilkovými cukry a pomerančovou šťávou.

  6. Když je dort vychladlý, podélně ho rozkrojíme a potřeme krémem na obou polovinách. Slepíme k sobě a krémem celý dort potřeme. Povrch můžeme ozdobit čokoládovou polevou, boky obalit v mletých mandlích, fantazii se meze nekladou.

Poznámka od kuchařky

Původně jsem chtěla dělat dort podle receptu z jedné hodně staré kuchařky, ale měla jsem málo mletých mandlí, navíc tam byla strouhanka, která se mi do dortu moc nezdála. Tak jsem zaimprovizovala a některé suroviny nahradila a upravila poměry.

Pomerančová kůra nemusí být, chuť bohatě dodá šťáva. Když se vymačká, dá se do dortu přidat i vnitřek pomeranče, chuti to jen pomůže.

Je třeba dávat pozor, aby ořechy nebyly nahořklé, pak by se to projevilo v chuti dortu. Trochu hořkosti může dodat i pomerančová kůra, proto bohatě stačí šťáva.

Délka pečení záleží na troubě, opravdu je třeba dort hlídat, pekla jsem ho v teflonové formě a v silikonové a pokaždé se pekl jinak dlouho.

Krém z Mascarpone je vynikající, není moc sladký a ani není třeba do něj přidávat cukr.

Na fotce je minidortík, což byla cca 1/4 dávky – na krém jsem spotřebovala 2 balení Mascarpone. Poměrně dost ho zbylo a dala jsem ho celkem hodně, takže dávka na dortovou formu je odhadem podle toho, co jsem spotřebovala. Samozřejmě tohle si každý může upravit podle sebe.

Dortík se po rozkrojení může pokapat rumem, natřít marmeládou a teprve na ni dát krém.

Zdobení pak taky záleží na každém, já jsem nahoru dala čokoládovou polevu (boky jsem obalila alobalem, aby čokoláda byla opravdu jen nahoře) a boky jsem obalila v mletých mandlích.

Ke kávě je dortík vynikající a není ani moc náročný.