
Suroviny
4 porce
- Linecké těsto:
- 100 g hladké mouky
- 70 g másla
- 35 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
- Na dokončení:
- tmavá čokoláda
- bílá čokoláda
- umleté mandle nebo jiné oříšky
Postup přípravy receptu
-
Z příslušných surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.
-
Troubu předehřejte na 170 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm.
-
Vykrájejte různě velká kolečka. Do každého pomocí slánky vypíchněte dírku. Vložte do trouby a pečte dozlatova. Vykrojte také několik malých koleček, jimiž budete prokládat jednotlivá větší kolečka.
-
Vychladlá kolečka potřete ze shora rozpuštěnou čokoládou. Okraje můžete obalit v namletých oříšcích. Nechte uschnout.
-
Pro snadné sestavení vajíčka můžete zhotovit jednoduchou konstrukci. Z tvrdého kartonu vystřihněte kolečka. Na karton přilepte lepidlem, nejlépe tavicí pistolí, špejli, aby držela v pravém úhlu oproti podložce. Uschlou konstrukci potřete čokoládou a posypte oříšky. To samé můžete udělat s velkým kolečkem z lineckého těsta, na které přilepíte špejli čokoládou, jen to bude déle trvat.
-
Postupně seskládejte kolečka tak, aby představovala tvar vejce. Mezi patra můžete vždy vložit jedno malé kolečko.
-
Prokládejte různě barevná, posypaná a neposypaná kolečka.
Poznámka od kuchařky
Tento a další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/velikonocni-vajicka-z-line…