
Suroviny
2 porce
- 1 větší petržel
- 1 větší mrkev
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce másla ghee
- rýžová krupice
- rýžové vločky
- sůl nebo Solčanka
Postup přípravy receptu
-
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, petržel a mrkev nastrouháme nahrubo.
-
V hrnci rozpustíme máslo ghee a opražíme na něm cibulku. Zaprášíme rýžovou krupicí a přidáme nastrouhanou mrkev a petržel.
-
Promícháme a necháme chvilku pražit, ale jen chviličku, aby se rozvinuly vůně. Zalijeme vodou a povaříme cca 15 minut. Přidáme rýžové vločky a necháme povařit dalších 10-15 minut.
-
Na závěr dochutíme solí, případně Solčankou.
Poznámka od kuchařky
Máslo ghee se dá nahradit i normálním máslem.
Samozřejmě se dá použít i jiná krupice nebo vločky, s rýžovými je to jemnější. Pohankové se zase víc rozvaří.
Množství vloček záměrně neuvádím, záleží na každém, jak chce mít polévku hustou. Může se stát, že večer se polévka uvaří a ráno bude tak hustá, že v ní bude stát lžíce.
Každopádně je to vynikající polévka, když se udělá trochu hustější, tak se dá použít i jako hlavní jídlo (nebo k ní přikusovat rohlík). Když promrznete, tak vás pěkně zahřeje.