Pomazánka z červené čočky s kurkumou

54
- reklama -

Suroviny

150 g červené čočky
1 jarní cibulka
stroužek česneku
lžíce másla
kurkuma
římský kmín
majoránka
sůl
pepř
případně Hraška na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Červenou čočku několikrát propereme a necháme odkapat. Na rozpuštěném másle orestujeme jarní cibulku nakrájenou na půlkolečka a přidáme propasírovaný česnek. Zaprášíme kurkumou a přidáme na špičku nože římského kmínu.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme červenou čočku a za stálého míchání 2-3 minuty restujeme. Přilijeme vodu (aby byla čočka ponořená) a vaříme cca 20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijeme.

  3. Když je čočka měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem. Pokud je hodně řídká, zahustíme Hraškou a necháme cca 20 minut povařit.

  4. Dochutíme majoránkou, případně solí a pepřem a necháme vychladnout. Můžeme ozdobit petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Kurkuma dodá čočce žlutou barvu a stačí jí jen maličko, stejně tak římského kmínu.

Dá se použít i jako kaše, v tom případě nezahušťujeme.

Pomazánka je vynikající, na závěr se dá dozdobit i nakrájeným pórkem, jarní cibulkou nebo řeřichou.