Suroviny
- 150 g červené čočky
- 1 jarní cibulka
- stroužek česneku
- lžíce másla
- kurkuma
- římský kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
- případně Hraška na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Červenou čočku několikrát propereme a necháme odkapat. Na rozpuštěném másle orestujeme jarní cibulku nakrájenou na půlkolečka a přidáme propasírovaný česnek. Zaprášíme kurkumou a přidáme na špičku nože římského kmínu.
-
Přidáme červenou čočku a za stálého míchání 2-3 minuty restujeme. Přilijeme vodu (aby byla čočka ponořená) a vaříme cca 20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijeme.
-
Když je čočka měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem. Pokud je hodně řídká, zahustíme Hraškou a necháme cca 20 minut povařit.
-
Dochutíme majoránkou, případně solí a pepřem a necháme vychladnout. Můžeme ozdobit petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Kurkuma dodá čočce žlutou barvu a stačí jí jen maličko, stejně tak římského kmínu.
Dá se použít i jako kaše, v tom případě nezahušťujeme.
Pomazánka je vynikající, na závěr se dá dozdobit i nakrájeným pórkem, jarní cibulkou nebo řeřichou.