Suroviny
2 plechy
- 180 g hladké mouky
- 60 g hladké kukuřičné mouky
- 60 g kukuřičné strouhanky
- 120 g másla
- 12 lžic mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli do těsta
- 1/2 vajíčka nebo žloutek na potření
- kmín, sezam, mák nebo i jiná semínka na posypání
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme tužší těsto, vyválíme na pomoučeném vále silnější plát (cca 0,5 cm) a rádýlkem nakrájíme tyčky nebo delší obdélníky, nebo i jiné tvary.
-
Rozkrájené těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Tyčky přeneseme na plech, můžeme klást blízko sebe, a upečeme při 180º C do zlaté barvy 10-15 minut, každá trouba peče jinak. Kdo má raději slanější, dá soli do těsta celou rovnou lžičku, nebo nechá tak a trošku přisolí tyčky.
Poznámka od kuchařky
S těstem se dobře pracuje, nelepí, ale při válení jsem ho na dřevěném vále malinko podsypala, ale opravdu jen lehce. Těsto je hutnější, ale hotové tyčky jsou křehké. Z uvedeného množství jsem měla 2 plechy. Doporučuji vyzkoušet, s tou kukuřicí jsou opravdu chutné a jemné. Mně chutnají víc ty trochu zlatavější.