Zelený boršč

313
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 litr masového vývaru (nejlépe z uzených žeber, případně z kostky)
1 cibule (na kostičky)
2-3 nasekané stroužky česneku (nemusí být)
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer – nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná)
několik brambor (oškrábaných a na kostičky nakrájených)
1 balení špenátového protlaku
natvrdo vařená vejce (nakrájená na kostičky)
sůl
pepř
strouhaný muškátový ořech nebo květ
bobkový list
nové koření
celý pepř (pokud již nebyly ve vývaru)
zakysaná smetana nebo bílý jogurt (není nutné)

Postup přípravy receptu

  1. Nasekanou cibuli osmahneme do skleněna na troše omastku v hrnci. Přidáme na kostičky nakrájenou (nebo hrubě strouhanou) kořenovou zeleninu a osmahneme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř dle chuti a dál osmahneme, až se zelenina a koření rozvoní. Je možno přidat i trochu nasekaného česneku a opatrně osmahnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Zalijeme vývarem a cca 1/2 h vaříme.

  3. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a pokračujeme ve varu.

  4. Na závěr přidáme špenátový protlak a krátce provaříme.

  5. Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový ořech či dáme trochu květu.

  6. Do talíře s borščem přidáme podle chuti na kostičky nakrájené na tvrdo vařené vejce.

  7. Kdo netrvá na dodržení přísného půstu, může přidat i trochu nasekaného uzeného masa třeba z chystané velikonoční hlavičky.

  8. Kdo má rád, může do talíře přidat lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Poznámka od kuchařky

Maminka pocházela z Ruska, podobně se v její rodině připravoval borčš na Velký pátek. A vařívala jej tak i později, když už měla svojí rodinu. Jako vývar jsme používali vývar z uzených žeber, obrané uzené maso se použilo do velikonoční nádivky (hlavičky).