Celerovo – mrkvové karbanátky se sýrem

118
- reklama -

Suroviny
9 ks

150 g tvrdého sýra (např. Eidam) – nastrouhat
100 g celeru – oloupaného a nastrouhaného
50 g mrkve – oloupané a nastrouhané
1 malá cibule – nakrájet drobně – nemusí být
1 vejce
sůl
pepř
1 PL polohrubé mouky
2-3 PL strouhané housky
strouhaná houska na obalování
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Smíchat sýr s celerem a mrkví, kdo chce, přidá i cibuli.

  2. Pak vmíchat vajíčko, osolit, opepřit a zahustit moukou a strouhankou podle potřeby – aby vznikla hmota, která se nechá tvarovat. Je-li zelenina sušší, je třeba přidat trochu nějaké tekutiny (vývar, voda, či mléko).

  3. Lžicí nabírat hmotu, obalit ji ve strouhance a rukama formovat karbanátky.

  4. Smažit v rozpáleném oleji dozlatova.

  5. Přílohou mohou být brambory, br.kaše, chleba – co kdo má rád.

Poznámka od kuchařky

Karbanátky výrazně chutnají po celeru.

Sýr můžete použít jakýkoliv, podle vlastní chuti, nebo, tak jako u mne, co lednička dá.

Určitě by se zde uplatnila výrazná chuť Nivy.

PL = polévková lžíce