
Suroviny
4 porce
- 900 g škrobových brambor
- 1 hrnek rýžové mouky
- ½ hrnku cizrnové mouky
- 2 velká vejce
- lžička soli
- Omáčka:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 malá cibule, nasekaná najemno
- 1 stroužek česneku, utřený
- 120 g ricotty
- ½ lžičky muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2-3 lžíce olivového oleje
- případně parmezán
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte každou vidličkou a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte péct doměkka, zhruba hodinu. Poté je vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
-
Smíchejte obě mouky dohromady a směsí poprašte pracovní plochu.
-
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Přidejte vejce a sůl a všechno dobře vidličkou promíchejte.
-
Do brambor postupně vmíchejte mouku. Těsto by mělo být pevné a už by se nemělo lepit. Mouku přidávejte postupně, možná nebude ani všechna potřeba. Těsto můžete otestovat – nechte vařit trochu vody a jeden kousek těsta uvařte – má držet pěkně při sobě a neblemcat).
-
Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě na čtvrtiny. Vezměte si jeden kousek a zbytek přikryjte mokrou utěrkou. Vyválejte váleček a nakrájejte na kousky. Každý kousek trošku zmáčkněte vidličkou.
-
V téhle fázi můžete gnocchi klidně zamrazit. Nejdříve dejte gnocchi poprášené moukou na pečicí papír a celé to dejte do mrazáku. Jakmile zmrznou, můžete je normálně sesypat do pytlíku.
-
Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu, jakmile začne vařit, vhoďte gnocchi – měly by se vařit zhruba 3 minuty, měly by plavat, trvá to (ochutnávejte – je to opravdu plus minus).
-
Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovata cibulku, po chvíli přihoďte česnek.
-
Přidejte špenát (záleží na velikosti pánve, jestli se nevejde všechen naráz, dejte půlku, počkejte až zavadne (celkem cca 2-3 minuty) a přidejte druhou. Špenát by neměl být příliš mokrý, aby v pánvi nebylo moc vody – případně ji odlejte.
-
Přidejte ricottu a dobře vmíchejte do špenátu.
-
Okořeňte muškátovým oříškem, dosolte podle chuti a čerstvě namletým pepřem.
-
Promíchejte s gnocchi, servírujte případně posypané parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/