Bezlepkové makové muffiny s rebarborou

70
- reklama -

Suroviny
12 porcí

1½ hrnku bezlepkové mouky (používám směs, ale můžete použít třeba rýžovou)
½ hrnku mandlové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
2 vejce
1 hrnek javorového sirupu (nebo cukru)
2 hrnky mletého máku
1 ½ hrnku (150g) nadrobno nakrájené rebarbory
5 lžic kokosového oleje
3 lžíce chia semínek (a ¼ hrnku vody na namočení, jsou to cca 4 lžíce)
1 lžička vanilkového extraktu (či 1 vanilkový lusk)
hrst nasekaných mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Chia semínka smícháme s ¼ hrnku vody a necháme alespoň 15 minut odležet a nasát.

  2. Předehřejeme troubu na 180 °C.

  3. Smícháme všechny suché ingredience – mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.

  4. V další míse rozšleháme vejce s javorovým sirupem a přidáme “mokré” ingredience – kokosový olej, gel z chia semínek a vanilkový extrakt.

  5. Do mísy s „mokrými“ ingrediencemi postupně vmícháme ty suché, až nám vznikne homogenní směs.

  6. Do těsta vmícháme najemno nakrájenou rebarboru.

  7. Plech na muffiny vyložíme košíčky a plníme je zhruba do ⅔. Každý posypeme nasekanými mandlemi.

  8. Dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

  9. Nejlepší jsou třeba se šlehačkou, pocukrované moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/