
Suroviny
4 porce
- 2 cibule
- olej
- 100 g špeku
- 6 rajčat
- 1 zeleninová směs do polévky (hrášek, mrkev, hráškové lusky, petržel,…)
- 300 g balkánského sýra v slaném nálevu
- 150 g eidamu
- 2 tavené smetanové sýry (2 kostičky, např. Smetanito)
- 1 lžíce koření Bazalka
- 1 lžíce koření Čína
- 1 dl smetany na vaření – 20% tuku
- 2 balení nudlí, těstovin…
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, dáme do hrnce s rozpáleným olejem osmahnout a přidáme na kostičky nakrájený špek. Cibule nemusí být do zlatova, jen aby byla “zatažená”.
-
Přidáme na hrubo nakrájená rajčata. Až rajčata pustí šťávu, dáme na ně koření.
-
Zvýšíme výkon vařiče a přidáme zmrzlou zeleninovou směs. Někde mezi těmito kroky uvařte testoviny (druh jaký zvolíte).
-
Pořád promícháváme, aby se nepřichytila omáčka k spodku hrnce. Až je zelenina hotová, přidáme koření (Bazalka, Čína), balkánský sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme i taveny sýr. Rozpustí se celý a omáčka pak vypadá barvou jako svíčková.
-
Nakonec přidáme sýr eidam, aby byla omáčka hustší a na zjemnění smetanu.
-
Do omáčky nasypeme těstoviny, které jsme uvařili, a promícháme.
Můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Nesolit. Balkán je dost slaný a dodá omáčce hodně slanou chuť.